Médiamegjelenések

Az MTA–ELTE Lendület Újasszír és Újbabiloni Pecséthengerek és Istenvilág Kutatócsoportjáról megjelent online és nyomtatott cikkek: 


• Elte.hu, 2020.08.28:

„A mi mai kultúránk ezeknek a pecséthengereknek a világában kezdődött el”

A világon egyedülálló nagyságú anyag birtokosa Niederreiter Zoltán, az ELTE Ókortudományi Intézet adjunktusa: közel 5500 újasszír, újbabilóni és óperzsa kori pecséthenger képét és leírását őrzi számítógépén. A bölcsészettudományokban az MTA „Lendület” pályázat idei egyetlen nyertesével beszélgettünk kutatásáról.


• Népszava, 2020.09.07:

Isten-adatbázist készít egy magyar kutató

A digitális kategorizálásra az időszámítás előtti első évezred első feléből származó, ősi titkokat őrző pecséthengerek átfogó kutatásához van szükség.


• Mta.hu, 2020.09.07:

Az újasszír és újbabilóni istenek világa: ősi titkokat őrző pecséthengerek

Az Újasszír, Újbabilóni és az Akhaimenida Birodalom közigazgatásáról, társadalmáról, történelméről és vallásáról rengeteg információt rejtenek az akkoriban használatos pecséthengerek. Az időszámításunk előtti első évezred első feléből (i. e. 1000–500) több pecséthengert őriznek a világ gyűjteményei, amelyek átfogó kutatásához azonban szükség lenne digitális kategorizálásukra. Pontosan ilyen adatbázist fog létrehozni Niederreiter Zoltán asszíriológus, régész, történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ókortudományi Intézet Asszíriológiai és Hebraisztikai Tanszékének adjunktusa, aki az idei Lendület-pályázat nyerteseként alakíthat kutatócsoportot.


• Origo, 2020.09.07:

Adatbázisba gyűjtik az ókori isteneket


• Infovilag.hu, 2020.09.07:

Akadémiai lendület: istenek számítógépen


• Magyar Nemzet, Lugas, 2020.10.17:

Lehengerlő történelem

A világon egyedülálló léptékű anyag birtokosa Niederreiter Zoltán, az ELTE BTK Ókortudományi Intézet adjunktusa: csaknem ötezer-ötszáz újasszír, újbabiloni és óperzsa pecséthenger képét és leírását őrzi számító­gépén. Az asszirológus és régész az MTA Lendület pályázat egyetlen idei bölcsészettudományi nyertese.

 

Az MTA–ELTE Lendület Újasszír és Újbabiloni Pecséthengerek és Istenvilág Kutatócsoportjának munkájáról készült televíziós beszélgetés:

 

• Ozone TV, 2020.10.28:

A pecséthengerek titkai

Az Újasszír- és az Újbabilóniai Birodalmakban számos pecséthengert használtak, ezért ezen civilizációk titkos világáról, közigazgatásáról, társadalmáról, történelméről és vallásáról rengeteg információt rejtenek ezek a tárgyak. Az i.e. évezredéből több pecséthengert őriznek a világ különböző gyűjteményeiben. De átfogó kutatásukhoz digitális kategorizálásukra lenne szükség. Egy ilyen rendszert fog létrehozni az Egyenlítő vendége, Niederreiter Zoltán az ELTE BTK adjunktusa.

 

Az MTA–ELTE Lendület Újasszír és Újbabiloni Pecséthengerek és Istenvilág Kutatócsoportjának munkájával kapcsolatos rádiós beszélgetések:

 

• Klubrádió, 2020.06.22:

Ötös Para-Kovács Imrével


• Hit Rádió, 2020.11.21:

Istenekről készít adatbázist a magyar kutató

Niederreiter Zoltán asszírológus, régész, történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ókortudományi Intézet Asszírológiai és Hebraisztikai Tanszékének adjunktusa volt a Hit Rádió vendége, aki egy nyertes pályázati programnak köszönhetően ókori pecséthengereken található istenábrázolásokból épít adatbázist.

© Lendület kutatócsoport - MTA ELTE Budapest
© developed by Agost Kilian | vvortex.hu